Wednesday, 1 June 2011

utusan-Kilang makanan campur produk halal, daging babiSUNGAI PETANI 9 Jun - Perbuatan menyalahgunakan sijil halal Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) oleh syarikat pengeluar makanan seolah-olah tiada kesudahan.
Ini terbukti apabila sebuah kilang memproses kuetiau, mi, bebola dan kek ikan di Taman Sutra di sini, dikesan mencampurkan produk makanan yang mendapat kelulusan sijil halal Jakim dengan makanan berasaskan daging babi.
Tindakan pemilik kilang bukan Islam menyimpan produk makanan halal dan haram dalam satu peti sejuk besar itu amat tidak bertanggungjawab kerana makanan keluaran syarikatnya dijual kepada pengguna Islam di negeri ini.
Sumber Jakim berkata, perbuatan tidak bertanggungjawab itu terbongkar apabila Penolong Pengarah Cawangan Pemantauan dan Penguatkuasaan Bahagian Hab Halal Jakim Putrajaya, Amri Abdullah bersama dua pegawainya serta dua pegawai Pejabat Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (PPDNKK) Cawangan Sungai Petani membuat pemeriksaan mengejut pada pukul 11.30 pagi hari ini.
Beliau berkata, hasil pemeriksaan dan siasatan mendapati, kilang terbabit tidak pernah memohon sijil halal Jakim bagi produk makanan yang dihasilkan.
"Kilang ini menghasilkan mi dan kuetiau serta turut mengedarkan pelbagai jenis makanan sejuk beku seperti bebola dan kek ikan kepada pengguna di negeri ini.
"Namun, beberapa pengguna yang berasa was-was dengan produk keluaran kilang ini bertindak membuat aduan meminta Jakim menyiasat kesahihan sijil halal dimiliki syarikat berkenaan," katanya.
Menurutnya, kebimbangan pengguna terbabit ternyata berasas apabila pemeriksaan dalam peti sejuk di premis itu menemui makanan halal dicampur dengan produk berasaskan daging babi.
Sumber berkata, pegawai penguatkuasa Jakim dan KPDNKK pada mulanya tidak menyedari kewujudan produk berasaskan daging babi disimpan dalam peti ais terbabit.
Namun, katanya, pemeriksaan terhadap senarai barang-barang jualan mendapati terdapat produk makanan berasaskan daging babi turut dijual oleh kilang itu.
"Pemeriksaan rapi dilakukan membawa kepada penemuan paket bebola ikan dengan tulisan 'pork ball'. Penemuan itu amat mengejutkan kerana bungkusan bebola babi berkenaan dicampurkan dengan berpuluh bungkusan bebola dan kek ikan yang mempunyai logo halal Jakim dalam satu lori sejuk beku yang sama sebelum diedarkan kepada pelanggan sekitar daerah ini," katanya.

0 comments:

Post a Comment

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Grocery Coupons